Op 21 juni 2017 deed ik mee met de actie van het Oogfonds Blind voor 1 dag. De gehele dag droeg ik een speciale bril waardoor ik tijdelijk blind of slechtziend was.
Mijn actiedag begon ‘s ochtends op station Maarssen. Met de trein blind naar Utrecht CS naar de officiële aftrap van deze actiedag.
Gelukkig had ik een goede begeleider mee, mijn zus Anneke Pastoor.
We hadden al snel door dat de beste manier om samen te lopen, was als ik mijn hand op haar schouder legde. Ik kon haar dan goed volgen.
Het in- en uitstappen van de trein, wat voor zienden niets bijzonders is, vond ik best lastig. Ik hoorde later van Anneke dat het ook net goed ging ;-).
In de trein voelde ik mij wat ongemakkelijk. Je voelt dat er mensen om je heen zitten, maar je weet niet hoeveel mensen en wat ze doen. Ik stond daar maar in het donker….
Opvallend vond ik dat niemand in de trein bij het instappen ‘goedemorgen’ zei. Hierdoor besefte ik mij hoe fijn het is als mensen dat wel doen.
Een simpel ‘goedemorgen’ geeft je al het gevoel dat je gezien bent. Eigenlijk geldt dit natuurlijk voor iedereen en iedere dag, of je nu ziend bent of niet.
Op het station moesten we een paar roltrappen nemen, ook een hele onderneming. We begrepen later dat een blinde meestal niet de roltrap neemt, maar de trap omdat je dan zelf de controle hebt.
De opening op Utrecht CS door de burgemeester en Ronald Giphart was leuk. Ik heb niet alles meegekregen, want door het blind zijn voelde het alsof ik er een beetje ‘buiten’ stond. Ook merkte ik dat mensen gewoon pal voor je gaan staan. Alsof je als blinde niet een beetje ruimte om je heen nodig hebt.
Wel leuk even een praatje en foto gemaakt met de burgemeester van Utrecht Jan van Zanen.
Na de opening was ik wel echt toe aan koffie. Eerst nog even wat roltrappen en een draaideur.
Dat is ook iets aparts, mijn richtingsgevoel was helemaal weg, dus dat ging niet zo soepel.
Na de koffie ben ik alleen verder gegaan. Slechtziend met de glaucoom-bril op heb ik wat ‘gewinkeld’ in Utrecht. Als je ernstige glaucoom hebt, dan kijk je als het ware door een gaatje (kokerzicht) en alles aan de zijkanten is zwart. Ik vond dit heel vermoeiend kijken en doordat je alleen rechtdoor goed kijkt was het soms ook echt schrikken als mensen opeens van de zijkant in je gezichtsveld komen.
Rond 12.30 uur had ik afgesproken met Stephanie Willering (Twentse Mobiele Opticien) en Maarten Fieret (Fieret Optiekservice) op Utrecht Centraal. De middag hebben we verder slechtziend in Utrecht doorgebracht. Geluncht, gelopen, mensen aangesproken en uiteindelijk op weg naar de Domtoren. Om 16.00 uur voegden ook Saskia van Iersel (Saz Optiek) en Suzanna Guijt (Thuisoptiek) zich bij ons en ging team Mobiele Opticiens blind de Domtoren beklimmen. Wat een ervaring! Je leert wel snel de patronen van de treden te herkennen zodat het traplopen op zich wel redelijk ging. De op- en afstapjes waren echt heel lastig, maar we hebben elkaar goed geholpen. Na 465 treden bereikten wij blind de top!
‘s Avonds hebben Stephanie, Kees en ik deze bijzondere dag afgesloten bij ‘Schrijvers in het Donker’ in het Stadhuis van Útrecht. Ronald Giphart (ambassadeur van Oogfonds) had bevriende schrijvers uitgenodigd om voor te lezen aan een geblinddoekt publiek. Een bijzondere ervaring! Je luistert heel intens omdat je niets ziet en door niets wordt afgeleid, maar wanneer een schrijver te snel leest is het verhaal moeilijk te volgen. Eén schrijver kon ik echt niet volgen en toen ik ‘stiekem’ even keek en de gebaren en mimiek erbij zag, was het opeens wel goed te volgen. Echt apart om dat mee te maken.
Aan het einde van de avond werd door Edith Mulder (directeur Oogfonds) de fantastische opbrengst van € 52.000 bekend gemaakt. Een geweldig bedrag wat besteed wordt aan wetenschappelijk onderzoek naar oogziektes. Persoonlijk heb ik € 1295 opgehaald en daar ben ik super blij mee.
Ik wil iedereen heel hartelijk danken voor de donaties, lieve berichtjes en reacties!
Het was een bijzondere ervaring!
Meer info over de actie op www.blindvoor1dag.nl/marion-de-vries
Hieronder nog een filmpje met foto’s van de dag: