We sporten steeds meer en bij veel sporten is het verstandig een speciale sportbril te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, hardlopen, skiën en skaten. Een sportbril beschermt je ogen niet alleen tegen de zon, maar ook tegen hinderlijke wind. Tegen beestjes en tegen stof, modder en steentjes die bijvoorbeeld bij het fietsen gemakkelijk in je ogen terecht kunnen komen.

Het oog is  slechts bestand tegen snelheden van ongeveer tien kilometer per uur. Gaat het sneller dan begint het zich te verdedigen door een extra laagje traanvocht te vormen. Dat is een prima bescherming voor je ogen, maar het vermindert wel uw zicht. Een goede sportbril moet je ogen rondom optimaal beschermen maar mag tegelijk het zicht niet belemmeren. Bovendien moet hij onder alle weersomstandigheden zijn werk kunnen doen.

Voor alle weersomstandigheden een passend glas:

sportbril

Mooie weersomstandigheden
– een optimale bescherming tegen de zon met de kleuren bruin of grijs
Zware regenbui
– gebruik het oranje glas met speciale contrastverbetering.
Schemer/donker
– met een transparant glas heb je het perspectief en toch bescherming voor je ogen.

Waarom is mijn gewone bril niet geschikt voor het sporten?
Het model van een ‘gewone’ correctiebril’ geeft niet voldoende  bescherming tegen de wind, beestje, stof en modder. En het is heel belangrijk dat de glazen van onbreekbaar kunststof zijn gemaakt (polycarbonaat) zodat ze bij een eventuele valpartij of hinderlijke steentje nooit kunnen versplinteren en de ogen beschadigen. Je gewone bril heeft deze glazen meestal niet.